Samo šest brokeraja posluje pozitivno

Bez autora
Jun 01 2010

Od 22 nezavisna investicijska društva njih samo šest u prvom je ovogodišnjem tromjesečju poslovalo s dobiti, pokazuju privremeni nerevidirani podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Najveću dobit prije oporezivanja u prva tri mjeseca zabilježio je Auctor. Riječ je o 693 tisuće kuna dobiti, što je svojevrstan nastavak pozitivnog poslovanja od prošle godine. Taj brokeraj je u tromjesečju zabilježio i dvostruko viši promet dionicama nego u prva tri mjeseca lani. Promet je povećan sa 68,4 milijuna na 155,6 milijuna kuna. Drugi najbolji rezultat, prema Hanfinim podacima, imao je Interkapital s dobiti od 626 tisuća kuna. Ta najveća nezavisna brokerska kuća po aktivi imala je za četvrtinu viši promet nego u prva tri mjeseca prošle godine. Ovogodišnji tromjesečni promet dionicama iznosio je 213,8 milijuna kuna, dok je prije godinu dana iznosio 170,4 milijuna kuna. Iako su Erste vrijednosni papiri prošlu poslovnu godinu zaključili s najvećim gubitkom na tržištu, a riječ je o minusu od gotovo četiri milijuna kuna, ovu godinu su započeli optimističnim rezultatom.

Samo šest brokeraja posluje pozitivnoOd 22 nezavisna investicijska društva njih samo šest u prvom je ovogodišnjem tromjesečju poslovalo s dobiti, pokazuju privremeni nerevidirani podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Najveću dobit prije oporezivanja u prva tri mjeseca zabilježio je Auctor. Riječ je o 693 tisuće kuna dobiti, što je svojevrstan nastavak pozitivnog poslovanja od prošle godine. Taj brokeraj je u tromjesečju zabilježio i dvostruko viši promet dionicama nego u prva tri mjeseca lani. Promet je povećan sa 68,4 milijuna na 155,6 milijuna kuna.

Četvrtinu viši promet


Drugi najbolji rezultat, prema Hanfinim podacima, imao je Interkapital s dobiti od 626 tisuća kuna. Ta najveća nezavisna brokerska kuća po aktivi imala je za četvrtinu viši promet nego u prva tri mjeseca prošle godine. Ovogodišnji tromjesečni promet dionicama iznosio je 213,8 milijuna kuna, dok je prije godinu dana iznosio 170,4 milijuna kuna.

Iako su Erste vrijednosni papiri prošlu poslovnu godinu zaključili s najvećim gubitkom na tržištu, a riječ je o minusu od gotovo četiri milijuna kuna, ovu godinu su započeli optimističnim rezultatom. Uz 15,5 posto manji dionički promet nego prošle godine Erste VP su s nešto više od pola milijuna kuna dobiti prije oporezivanja zasjeli na treću poziciju među nezavisnim brokerima u prva tri mjeseca. Razloge za pozitivno poslovanje treba tražiti i u činjenici da su Erste VP smanjili troškove poslovanja.

“Tvrtka osjetno manje košta nego prije godinu dana”, rekao nam je u telefonskom razgovoru Hrvoje Krstulović iz Erste vrijednosnih papira. Ističe kako je tržišni udio tog brokeraja oko 15 posto, što je rezultiralo i boljim prihodom od brokerske naknade. “I vlastito trgovanje je u ovom kvartalu bilo bolje nego prije godinu dana”, kaže Krstulović. Dodaje kako su prošle godine imali veliko rezanje troškova što je dalo rezultat ove godine. “Tu je uspješno odrađen projekt jednog savjetovanja”, zaključio je Krstulović. Iznenađenje su svakako To One brokeri. Ta je brokerska kuća prva tri mjeseca završila sa dobiti od 157 tisuća kuna čime je zasjela na zadnje mjesto među malobrojnim “pozitivcima” na domaćem tržištu kapitala. No promet dionicama koji je To One ostvario na Zagrebačkoj burzi smanjen je za 84,3 posto. Sa 102,8 milijuna kuna u prva tri mjeseca 2009. pali su na 16,1 milijun kuna ove godine.

Većina u minusu

Velika većina brokeraja ne može biti zadovoljna poslovanjem u prvom tromjesečju. Najlošiji rezultat imale su Fima vrijednosnice koje su u tri mjeseca ostvarile minus od 925,7 tisuća kuna. U minusu su bili i ICF Brokeri s manjkom od 895 tisuća kuna, što je svojevrsni nastavak negativnog poslovanja od prošle godine. Hita vrijednosnice, koje su prošlu godinu zaključile sa 1,4 milijuna kuna dobiti, u ovoj godini ostvaruju gubitak koji je do kraja ožujka dosegnuo 439 tisuća kuna. Ukupno su sva 22 nezavisna brokerska društva u prva tri mjeseca zabilježila financijski gubitak od 3,09 milijuna kuna. Inače, iako je u prvom tromjesečju na ZSE ostvaren 3,6 posto viši ukupni promet, dionički promet, najveći izvor prihoda nezavisnih brokera, snižen je sa 1,57 milijardi na 1,29 milijardi kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik